Lotty's bankje

 

Stilstaan bij de Jodenvervolging in Amsterdam

 

In 1940 woonden er ongeveer 140.000 Joden in Nederland. 80.000 daarvan woonden in Amsterdam, zo'n tien procent van de bevolking van de stad. Meer dan 75 procent van hen - mannen, vrouwen en kinderen - zijn naar concentratie- en vernietigingskampen gedeporteerd en daar vermoord. 

 

In Amsterdam zijn alleen al meer dan tachtig monumenten opgericht die iets te maken hebben met de vervolging. Daarnaast zijn er nog steeds veel locaties die een deel van het verhaal van de Jodenvervolging vertellen; gebouwen, pleinen en straten die ooit de stille getuigen waren van de zwartste pagina uit de geschiedenis van de stad. In Lotty's bankje komen verhalen achter monumenten en locaties samen. In 95 korte verhalen wordt duidelijk hoe onlosmakelijk verbonden de stad Amsterdam nu nog steeds is met de geschiedenis van de vervolging van haar Joden.

 

Lotty's bankje

26 augustus 1945. Lotty Veffer komt aan in Amsterdam. Als enige van haar gezin heeft zij de oorlog overleefd. Haar ouders en zusje Carla zijn in Sobibor vergast. Van een warm welkom is geen sprake en noodgedwongen brengt zij haar eerste nacht 'thuis' in Amsterdam door op een bankje aan de Apollolaan. In september 2017 wordt de dan 96-jarige Lotty geëerd met haar eigen monument, een bankje op de plek waar zij die eerste nacht doorbracht. Het is slechts één van de vele plekken in de stad die ons vandaag de dag nog steeds herinneren aan de Jodenvervolging.

 

Tekst op het bankje

Na de oorlog heeft Lotty zich ingezet om de herinnering aan de Jodenvervolging levend te houden. Dit deed zij aan de hand van haar eigen levensverhaal en ze bleef dit tot op hoge leeftijd doen. Haar eigen verhaal kan Lotty nu niet meer vertellen. Op vrijdag 27 juli 2018 is zij op 97-jarige leeftijd overleden. Wellicht kan dit boek een klein steentje bijdragen aan het werk dat Lotty heeft verricht en aan de missie die zij had.

Het eerste exemplaar van het boek werd op 28 november 2018 uitgereikt aan Lotty's dochter Mirjam. De speech die zij hield, is hier te lezen.